La UGT participarà el 20N en l’acte unitari davant la presó Model que exigirà «Justícia pels crims del franquisme»

JUSTICIA CRIMS FRANCOwebCoincidint amb els 40 anys de la mort del dictador Franco es elebrarà en el centre de Barcelona, davant la presó Model, en la confluència del carrer Rosselló amb el carrer Nicaragua, a les set de la tarda, un gran acte de justícia record a les víctimes del franquisme.

A la presentació de l’acte, que compta amb la col•laboració d’una vintena d’entitats, van intervenir el president d’Òmnium Quim Torra, el president de la Comissió per Dignitat Pep Cruanyes, el periodista Antoni Batista, l’advocada Magda Oranich i el músic Alfons Olmo. Quim Torra va resumir els objectius del 20N: «Un acte unitari, massiu i de memòria col•lectiva, per a homenatjar les víctimes del règim i acompanyar els seus familiars, condemnar públicament els crims del franquisme, denunciar la impunitat de què han gaudit els seus responsables a l’Estat espanyol, i reclamar l’anul•lació dels judicis i sentències encara vigents».

«L’Estat es nega a fer justícia, a condemnar els crims franquistes i a reparar les víctimes, a compensar-les i anul•lar els processos judicials, i en el cas de Catalunyuna reparació institucional per l’afusellament del president Companys», va destacar Josep Cruanyes. «Franco va morir matant. Entre el 1970-75 hi va haver 3 execucions a
Catalunya. La repressió va anar fins els últims dies i es va perpetuar, per exemple agents reciclats que van anar a Brigada d’Informació», va dir Antoni Batista.

Un espectacle musical inèdit davant la presó Model L’acte del 20N tindrà lloc a les immediacions de la Presó Model, un dels símbols de repressió franquista, on van ser empresonades, torturades i assassinades moltes víctimes del règim dictatorial. Magda Oranich va recordar que va ser a la Model on el jove llibertari Salvador Puig Antich va ser assassinat al garrot vil 1974 i on Txiki va passar les últimes hores, abans de ser afusellat a Cerdanyola del Vallès el 1975.

El 20N prendran la paraula diverses víctimes del franquisme, que van patir en pròpia pell la repressió i/o l’exili, o bé l’arbitrarietat i crueltat desmesurada del règim, experts que parlaran sobre la repressió franquista i el seu llegat comparant-lo amb l’experiència d’altres processos similars, i portaveus de les entitats que impulsen la campanya «Justícia pels crims del franquisme». A més, comptarà amb la presència de representants de les institucions i entitats més rellevants del país.

La música també tindrà un espai en aquest acte, amb adaptació a càrrec del grup alcoià Verdcel de cançons representatives de l’oposició cívica al franquisme. Peces de Lluís Llach, Raimon, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet, Joan Isaac i Pi de la Serra seran interpretades per noves generacions de cantautors compromesos com Cesk Freixas, Juanjo Bosk, Montse Castellà o els propis Verdcel. «La música és una eina per cridar i exigir fer justícia. Un catalitzador que no hi haurà impunitat. Que no ens aturarem fins que no hi hagi justícia i fem net», ha destacat Alfons Olmo.

Òmnium ha obert una campanya de micro-finançament per fer front a les despeses de la campanya. Amb una petita aportació, a partir de 10 euros, es pot ajudar a recuperar la memòria de les víctimes del franquisme a través del web ttp://justiciafranquisme.cat.

De la mateixa manera, al correu victimes@justiciafranquisme.cat les víctimes poden explicar la seva experiència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*