José del Barrio

barriowebJosé del Barrio Navarro (Valladolid, 23-IX-1907 – París, 28-VII-1989).
 
Obrer metal•lúrgic, polític, sindicalista i militar. 

Als 16 anys d’edat inicia el seu activisme a la CNT i s’afilia al PCE. Participa en l’estructuració de la Federació Catalano – Balear i del Partit Comunista de Catalunya. Assisteix en Moscou als VI i VII Congressos de la Internacional Comunista. A les jornades del Sis d’Octubre de 1934 lluita als carrers de Barcelona al capdavant de l’Aliança Obrera. Elegit secretari general de la UGT de Catalunya, intervé en la gestació del Comitè Central de Milícies Antifeixistes i en la constitució del Partit Socialista Unificat de Catalunya. Marxa al Front d’Aragó comandant la Columna UGT-PSUC base de la futura Divisió Carles Marx, incorporada a l’ Exèrcit Popular de la República com 27 Divisió i considerada unitat d’elit. Durant els Fets de Maig de 1937, reassumeix la Secretaria de la UGT de Catalunya i és nomenat membre dels Comitès Central i Executiu del PSUC. Reincorporat al front com a cap de la 27 Divisió, arriba a obtenir el grau de tinent coronel de milícies amb el qual comandarà el XVIII Cos d’Exèrcit.

La seva independència de criteri el porta a dissentir de la cúpula del PCE i a enfrontar-se amb alts comandaments militars comunistes (Lister, Modesto), fets que li reportaran greus conseqüències futures. Després de la caiguda de Catalunya ingressà juntament amb les seves tropes al camp de concentració de Sant Cebrià. Va participar en la coneguda com a Reunió d’Anvers del Comitè Central del PSUC. Cridat a Moscou, la Internacional Comunista el nomena responsable del PSUC per a Amèrica, però just abans de partir, és destituït i enviat a Xile com un simple militant. Expulsat del partit, acusat de trotskista, després d’un llarg periple per Sud-amèrica, torna a França l’any 1946 on es retroba amb la seva família. A l’exili intentarà compondre diferents plataformes esquerranes, independents dels dos grans blocs Internacionals de la Guerra Freda, destacant el Moviment Acció Socialista que liderava. Totes les seves iniciatives en pro d’unaTercera República van resultar estèrils. Finalment, militarà a Convergència Socialista de Catalunya, que s’integrarà al Partit dels Socialistes de Catalunya.
JOSÉ DEL BARRIO: MEMORIAS POLÍTICAS Y MILITARES
L’edició ha estat a càrrec de Miquel-Àngel Velasco, doctor en Història contemporània i usuari habitual de la Biblioteca del Pavelló de la República, qui s’ha basat principalment en el material documental existent en el Fons BARRIO, custodiat a l’esmentada biblioteca.
Lena del Barrio, filla de José del Barrio, qui va llegar l’any 1990 el fons documental del seu pare, donant compliment a la seva voluntat, ha prologat l’obra i ha aportat moltes de les imatges que es reprodueixen en el llibre, així com quantioses informacions de caràcter familiar i personal que han servit per donar al lector una dimensió total del personatge.
El professor Fernando Hernández Sánchez, especialista en temes relacionats amb el Partit Comunista d’Espanya, ha redactat l’epíleg “El activista incansable”, on explica les principals activitats dutes a terme per José del Barrio durant l’exili francés, a partir de 1946 fins a la seva mort.
El volum considerable dels annexos ha estat impossible d’editar en el llibre, per la qual cosa EDICIONES PASADO & PRESENTE els ha penjat a Internet a l’apartat “DESCARGAS” de la seva pàgina web:
Aquests annexos complementaris a les Memòries polítiques i militars de José del Barrio són els següents:
  1. Documentos enero-febrero 1939
  2. Memoria de la Jefatura de Sanidad del XVIII Cuerpo de Ejército (Novimebre de 1938)
  3. Ejército del Este: Estadillos numéricos
  4. Resolución de expulsión de José del Barrio del PSUC
  5. José del Barrio: Cronología de la Guerra Civil
Característiques del llibre: Edició en castellà. Imprès en paper neutre amb enquadernació en rústica. Mides: 23 x 15 x 2,80 cm. Té 440 pàgines més dos encarts de 16 pàgines cadascú amb 41 i 33 fotografies.
Els drets originals de l’obra pertanyen a Lena del Barrio que ha disposat que els diners corresponents als drets d’autor siguin destinats a l’ONG AMNISTÍA INTERNACIONAL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*