Encara hi ha documents catalans a Salamanca

salamanca1Declaració de la Comissió de la Dignitat sobre la sentència dictada pel Tribunal Constitucional refermant la legitimitat del retorn dels documents

Divendres, 1.2.2013.

Declaració de la Comissió de la Dignitat davant la sentència dictada pel Tribunal Constitucional sobre la Llei de Reton dels Papers de Salamanca a Catalunya del 2005,dictada el dia 31 de gener de 2013

La Comissió de la Dignitat valora positivament aquesta sentència que reafirma la legalitat i justícia del procés de restitució. Precisament el fonamenta en el fet que l’objecte de la llei és reparar un dels efectes de la repressió franquista, com va ser l’espoliació de documents a arxius del govern, de particulars, partits o entitats de tota mena de Catalunya.

salamanca2Esperem que ara el Ministerio de Cultura deixi de banda l’actitud poc convençuda i procedeixi a retornar a Catalunya tot el conjunt de documents, llibres, revistes i diaris, cartells, banderes i altres objectes que encara són al fons de Salamanca.

Esperem que això els faci prendre consciència que cal fer el retorn quan abans, per tal que es pugui donar els documents a les persones que els esperen de fa tant de temps i que ja no tenen massa temps més per esperar.

Ara no hi ha cap raó per a dilatar més el procés i per això emplacem al Departament de Cultura i al Ministerio de Cultura a convocar la comissió mixta en la que es validi tota la feina feta en els darrers mesos pels tècnics, es resolguin el serrells pendents. Recordem que la llei estableix que des que la comissió mixta identifica un fons el Ministeri té tres mesos per a fer la transferència a la Generalitat,. Això s’ha incomplert sistemàticament i es veu en el fet que, els més de tres-cents lligalls que la ministra Gonzalez Sinde va deixar preparats a la fi del 2010, que encara no han estat lliurats.

Ajuntaments catalans.

Exigim que també s’acordi transferir la documentació requisada als Ajuntaments Catalans de Barcelona, Igualada, Moià, Reus, Sant Joan Les Fonts, Sort, Tarragona, Valls, Vic, Sallent, Sant Cugat del Vallès, Vilanova de Segrià i Vilanova i la Geltrú.

No hi ha cap motiu perquè no es faci aquesta restitució de documents als arxius municipals catalans, com a institucions catalanes que són tal com recull l’estatut que els considera com a formant part de la Generalitat de Catalunya.

És incomprensible que els llibres d’actes de l’Ajuntament de sort estigui retingut pel Ministeri quan es va retornar fa dos anys un conjunt de llibres d’actes i ce comptes requisats el 1939 a diversos ajuntaments catalans i que es va localitzar a l’arxiu de l’antic Govern Civil.

Ara que l’Audiència Provincial de Barcelona ha admès a tràmit la querella interposada per l’entitat Altra Itàlia a que la nostra comissió donem suport, pels bombardeigs fets per l’aviació Legionària Italiana entre el 1937 al 1939, una part important dels documents sobre la defensa Passiva a Barcelona i informes sobre els estralls dels bombardeigs estan entre els documents que el Ministre senyor Wert no vol tornar.

La Comissió de la Dignitat no considerarà conclòs el procés fins que no siguin retornats també els documents dels ajuntaments.

Barcelona / València el dia 1 de febrer de 2013.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*